Skābenes receptes: zupas, salāti un citas

Skābeņu ēdieni ir skābi. Tas var būt vairāk vai mazāk izteikts. Skābās skābenes īpaši izmanto zupām. Dažādu pīrāgu receptēs izmanto arī skābās skābenes, bet augstas temperatūras ietekmē tās skābe pārvēršas saldenā pildījumā. Salātos izmanto mazāk skābās spinātu skābenes. Šis nav pilnīgs saraksts ar to, ko var pagatavot no skābenes.

Skābeņu zupa ar kūpinātu cūkgaļu

Skābeņu zupa ar kūpinātu cūkgaļu

Sastāvdaļas:

  • 300 g kūpinātas cūkgaļas
  • pusglāze grūbu
  • 1 liels sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 burkāns
  • 2 tējkarotes universālās garšvielas
  • 200 g skābeņu
  • 2 vārītas olas
  • pipari
  • krējums
  • eļļa

Pagatavošana:

  1. Gaļu pārlej ar 1,5 l auksta ūdens, uzvāra, noputo, pievieno noskalotas grūbas un turpina lēni vārīt.
  2. Kad gaļa un grūbas pusmīkstas, pievieno eļļā apceptu, gabaliņos sagrieztu burkānu un sasmalcinātu sīpolu.
  3. Pievieno arī universālo garšvielu un vāra, līdz gaļa un grūbas ir mīkstas.
  4. Gaļu no zupas izņem, sagriež gabaliņos.
  5. Zupā liek sasmalcinātus ķiplokus, sagrieztas skābenes un gaļu, kādu minūti vēl pavāra, pēc garšas pievieno piparus.
  6. Šķīvjos salietai zupai pievieno krējumu un vārītas olas pusīti.

Skābeņu un spinātu krēmzupa

Skābeņu un spinātu krēmzupa

Gan skābenes, gan spināti ir bagāts dzelzs avots. Un pavasaris ir īstais laiks, kad tās ēst, tiklīdz parādās pirmie dārzā izaugušie zaļumi.

Sastāvdaļas:

  • 1 sīpols
  • 200 g skābeņu
  • 200 g spinātu
  • 30 g sviesta
  • 1 l dārzeņu buljona
  • 1 liels kartupelis
  • 150 ml saldā krējuma
  • sāls, cukurs, pipari
  • muskatrieksts
  • citrona sula
  • 4 olas

Pagatavošana:

  1. Sīpolu sasmalcina, skābenēm nogriež kātus, tos saglabā, lapiņas sagriež strēmelītēs.
  2. Spinātus rupji sagriež.
  3. Katliņā sakarsētā sviestā apcep sīpolus un skābeņu kātus.
  4. Pielej buljonu, iemaisa mazos gabaliņos sagrieztu nomizotu kartupeli, sāli, piparus, šķipsnu cukura, pierīvē muskatriekstu.
  5. Vāra 15 minūtes.
  6. Pa to laiku izvāra arī olas.
  7. Virumam pieliek skābenes un spinātus, uzvāra.
  8. Zupu sablendē, pielej saldo krējumu un, ja vēlas, pievieno vēl sāli, cukuru, piparus, uzkarsē, bet neuzvāra.
  9. Zupu lej šķīvjos, katrā liek pusi olas.

Skābeņu — nātru zupa

Skābeņu - nātru zupa

Sastāvdaļas:

  • 2 l ūdens
  • 500 g vistas šķiņķa
  • 250 g skābeņu
  • 150 g nātru
  • 100 g burkānu
  • 130 g kartupeļu
  • pētersīļu sakne
  • 70 g sīpola
  • 50 g sviesta
  • 4 paipalu olas
  • lauru lapas
  • zaļumi
  • sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Skābenes un nātres applaucē ar verdošu ūdeni, sagriež strēmelītēs.
  2. Uzvāra vistas buljonu.
  3. Sīpolus, kartupeļus, pētersīļu sakni nomizo un sagriež gabaliņos.
  4. Burkānu nomizo, sagriež ripiņās.
  5. Sīpolus un burkānus apcep sviestā.
  6. Kartupeļus, burkānus, sīpolus, pēterasīļu sakni liek verdošā buljonā un vāra, līdz dārzeņi mīksti.
  7. Beigās pievieno skābenes un nātres, lauru lapu, piparus, sāli.
  8. Pasniedz ar vārītam paipalu olām un pārkaisa ar zaļumiem.

Skābeņu krēmzupa ar kvinoju

Skābeņu krēmzupa ar kvinoju

Lielisks pavasara sezonas atklāšanas ēdiens — netradicionāla skābeņu zupas versija!

Sastāvdaļas:

  • 70 g kvinojas
  • 1 neliels sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • olīveļļa
  • 2 kartupeļi
  • 1 l vistas vai dārzeņu buljona (var ņemt kubiņu)
  • 200 g skābeņu
  • 100 g jauno spinātlapiņu
  • citrona miziņa un 1/2 citrona sulas
  • 80 g fetas sieru
  • nedaudz jauno piparmētru lapiņu
  • sāls
  • melnie pipari

Pagatavošana:

  1. Kvinoju vieglā sālsūdenī izvāra – 10–12 minūtes –, nokāš un noskalo aukstā, tekošā ūdenī.
  2. Katliņā sakarsētā eļļā apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, tos nesabrūninot.
  3. Iemaisa gabaliņos sagrieztus kartupeļus, pārlej buljonu un lēni vāra, līdz kartupeļi mīksti.
  4. Liek klāt skābenes un spinātus, īsu brīdi karsē, līdz tie ir kļuvuši mīksti.
  5. Tad zupu sablendē, iemaisa citrona sulu, sāli un piparus – ja zupu gribas šķidrāku, pievieno nedaudz karsta ūdens.
  6. Zupu lej šķīvjos vai bļodiņās, katrā liek daļu kvinojas, uzdrupina fetu, pārkaisa citrona mizas skaidiņas, grezno ar piparmētru lapiņām.

Skābeņu rīsi ar olu un fetu

Skābeņu rīsi ar olu un fetu

Sastāvdaļas:

  • 200 g rīsu
  • 100 g skābeņu
  • sāls, pipari
  • 60 ml olīveļļas
  • 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
  • 4 redīsi
  • neliels diļļu saišķītis
  • 150 g fetas siera
  • 4 olas

Pagatavošana:

  1. Rīsus sālsūdenī izvāra irdenus, nokāš un atdzesē.
  2. Skābenēm nogriež kātus, kopā ar olīveļļu, sāli un pipariem sablendē biezenī, tad kopā ar sasmalcinātām dillēm iemaisa atdzesētos rīsos, sadala 4 šķīvjos.
  3. Olas bez čaumalas pa vienai ātri ielaiž platā katlā – uzvārītā vieglā sālsūdenī, kuram pievienots etiķis, pavisam lēni vāra 2–3 minūtes, lai dzeltenums paliek mīksts.
  4. Olas ar putu karoti izņem no ūdens, liek uz rīsiem šķīvjos, klāt ber ripiņās sagrieztus redīsus un gabaliņos sagrieztu vai sadrupinātu fetu.
  5. Pārkaisa piparus un pasniedz.

Kartupeļu un skābeņu salāti

Kartupeļu un skābeņu salāti

Sastāvdaļas:

  • 400 g kartupeļu
  • 200 g skābeņu
  • 100 g lociņu
  • 2 vārītas olas
  • skābs krējums
  • sāls, malti melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Kartupeļus novāra ar visu mizu, nomizo un sagriež gabaliņos.
  2. Pievieno sagrieztas svaigas skābenes, sakapātus lociņus, sāli, maltus piparus un visu samaisa.
  3. Pieliek krējumu vai majonēzi vai abu maisījumu, visu sajauc.
  4. Pārkaisa sakapātas, vārītas olas.

Skābeņu, spinātu, diļļu konservēšana

Skābeņu, spinātu, diļļu konservēšana

Sastāvdaļas:

  • 1 kg skābeņu
  • 0,6 kg spinātu
  • 0,2 kg diļļu
  • sāls un ūdens pēc vajadzības

Pagatavošana:

  1. Jaunas, svaigas skābeņu lapas, spinātus un dilles pārlasa, atlasa rupjos kātus, iedzeltenās lapas, labi nomazgā ūdenī.
    Tad uz sieta zaļumus notecina un parupji sagriež spinātu un skābeņu lapas.
  2. Dilles sagriež sīkāk.
  3. Skābenes un spinātus plaucē verdošā sālsūdenī, lai tie saplok un vairāk varētu iepildīt burkā.
  4. Plaucētām lapām ļauj padzist, tad pievieno sīki sagrieztās dilles, kuras labi iemaisa biezenī, un masu pilda dezinficētās burkās, stingri sablīvējot ar ēdamkaroti tā, lai šķidrums atrastos virs burkas satura.
  5. Sagatavotai burkai uzliek dezinficētu metāla vāciņu, pievalcē un tad sterilizē 100 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 25 minūtes, litra burkas – 35-40 minūtes.
  6. Pēc sterilizēšanas burkas aizvalcē, apgāž uz vāciņiem, patur 0,5-1 stundu, novieto ar vāciņiem uz augšu un ļauj atdzist.

Padoms:

Šādiem konserviem ir ļoti augsta diētiskā vērtība.

Plaši lieto kulinārijā zupu, mērču, biezeņu gatavošanā.

Šie konservi jāsterilizē tikai vienu reizi, jo skābenes palīdz iekonservēt spinātus un dilles.

Ja konservē tikai spinātus un dilles, tad jāsterilizē divas reizes, lai konservi nebojātos.

Skābeņu saldējums

Skābeņu saldējums

Sastāvdaļas:

  • 500 g jogurta bez piedevām
  • 20 g skābeņu
  • 100 g cukura
  • 5 olu dzeltenumi
  • 1 ēdamkarote medus

Pagatavošana:

  1. Jogurtu sablenderē ar skābenēm.
  2. Katlā ber cukuru, aplej ar aukstu ūdeni tik daudz, lai cukurs tikko būtu nosegts.
  3. Maisot karsē, līdz met burbuļus.
  4. Olu dzeltenumus saputo ar mikseri, nepārstājot putot, tievā strūkliņā pielej cukura sīrupu.
  5. Saputotajās olās iemaisa skābeņu jogurta masu, pieliek medu, un vēlreiz visu samaisa.
  6. Gatavo masu pilda trauciņos un liek saldētavā.

Gurķi ar skābenēm

Gurķi ar skābenēm

Sastāvdaļas:

  • 2 gurķi
  • 1/2 saujas skābeņu
  • 2 ēdamkarotes skāba krējuma
  • sāls
  • dilles

Pagatavošana:

  1. Gurķus nomazgā un sagriež šķēlēs, skābenes pārlasa, nomazgā un sīki sagriež.
  2. Skābam krējumam pieliek sāli, sakapātas skābens un pārlej traukā sakārtotus gurķus, pārkaisa ar dillēm.

Skābeņu laika salāti

Skābeņu laika salāti

Sastāvdaļas:

  • 100 g skābeņu
  • 4 olas
  • Ķiršu tomātiņi
  • Redīss
  • Lociņi
  • Olīveļļa
  • Citronu sula
  • Sāls

Pagatavošana:

  1. Izvāra olas un atdzesē.
  2. Sagriež skābenes, ripiņās redīsus, uz pusītēm pārgriež tomātiņus. Sasmalcina lociņus.
  3. Noloba olas un sagriež lielākos gabalos.
  4. Sagatavo mērci — sajauc olīveļļu ar citronu sulu un sāli, ja vēlas pikantumiņu, var pievienot piparus.
  5. Pasniegt var ar jau pārlietu mērci vai arī atsevišķā trauciņā.
  6. Lai labi garšo!

Skābeņu un spinātu pīrāgs

Skābeņu un spinātu pīrāgs

Sastāvdaļas:

  • 200 g speltas kviešu miltu
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 1/2 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa piparu
  • 50 g auksta sviesta

Pildījumam:

  • 3 sīpoli
  • 1-2 ķiploka daiviņas
  • čili pārslas
  • olīveļļa
  • 200 g spinātu
  • 50 g skābeņu
  • pētersīļu saišķītis
  • muskatrieksts
  • 1 maza ola
  • sāls, pipari
  • rīvmaize
  • 50-70 g siera

Pagatavošana:

  1. Mīklai sajauc miltus ar sāli, cukuru un pipariem.
  2. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un visu saberž rīvmaizes konsistencē.
  3. Iemaisa pāris ēdamkarošu auksta ūdens tā, lai mīkla tikai turētos kopā, to saspiežot, bet nav mīksta.
  4. Ietītu plēvē, mīklu vismaz uz stundu liek ledusskapī.
  5. Sīpolus un ķiplokus sasmalcina, pannā sakarsētā eļļā pasautē mīkstus un zeltainus, pievieno arī sāli, piparus un čili pārslas.
  6. Liek klāt rupji sagrieztus spinātus un skābenes, apmaisot ļauj savīst, līdz tie zaudē apjomu.
  7. Pierīvē muskatriekstu, pēc vajadzības pievieno vēl sāli un piparus, iemaisa sakultu olu.
  8. Mīklu uz miltiem pārkaisītas virsmas izrullē apmēram 20 x 25 cm lielā taisnstūrī.
  9. Pārceļ pannā uz cepamā papīra un pārkaisa ar rīvmaizi, atstājot visapkārt pāris centimetru platu malu.
  10. Virsū klāj pildījumu un brīvās malas uzloka.
  11. Liek krāsnī 200 grādu temperatūrā un cep 40 minūtes.
  12. Tad pārber rupjās skaidās sarīvētu sieru, liek atpakaļ krāsnī, cep, līdz siers sāk kust.
  13. Pīrāgu brīdi padzesē, tad griež gabalos.

Salāti ar sparģeļiem, skābenēm, zemenēm un mango

Salāti ar sparģeļiem, skābenēm, zemenēm un mango

Zaļie vitamīni — skābenes un sparģeļi – kopā ar zemenēm un mango liks garšas kārpiņām dejot. Baudi tāpat vai līdzās grilētam pamatēdienam!

Sastāvdaļas:

  • liela sauja skābeņu
  • 100 g zemenes
  • 1 mango
  • bazilika zariņš (ja ir)
  • 1 mocarellas bumba (125 g)
  • sāls. pipari
  • 2 ēdamkarotes mango balzāmetiķa (var ņemt parasto balzāmetiķi)
  • 4 ēdamkarotes olīveļļas

Pagatavošana:

  1. Skābenēm norauj kātus, lielās sagriež vai saplēš.
  2. Zemenes sagriež četrās daļās, mango sagriež kubiņos.
  3. Sparģeļiem nogriež cietos galus, pāris minūtes patur verdošā ūdenī, tad nolej un atdzesē aukstā.
  4. Nosusinātus sagriež gabalos, liek pie pārējiem produktiem, labi sajauc, papildina ar gabalos saplēstu vai sagrieztu mocarellu.
  5. Ja nav mango balzametiķa, ņem gaišo balzametiķi, sakuļ ar olīveļļu, šķipsniņu sāls un pipariem, pārlaista salātiem.
  6. Virsū liek dažas bazilika lapiņas.

Jauno skābeņu lapiņu dzēriens

Jauno skābeņu lapiņu dzēriens

Uzņem vitamīnus un atspirdzinies ar skābeņu dzērienu! Pasniedz stikla glāzē, lai dzērienu vari baudīt arī ar acīm!

Sastāvdaļas:

  • 1 l ūdens
  • 100-150 g skābeņu lapiņu
  • 1-2 ēdamkarotes cukura
  • citrusaugļu miziņas

Pagatavošana:

  1. Katlā uzvāra ūdeni.
  2. Pieber sasmalcinātas skābenes, citrusaugļu miziņas un karsē apmēram 5 minūtes.
  3. Nokāš, pievieno cukuru.
  4. Ja vēlas saldināt ar medu, to pieliek, kad dzēriens padzisis.

Svarīgi! Dzērienam izmanto tikai jaunās skābeņu lapiņas, kas ataug, skābenes regulāri griežot. Vecās lapas, kas nav izlietotas līdz Jāņiem, dzēriena gatavošanai nevajag izmantot.

Skābenēs ceptas olas

Skābenēs ceptas olas

Svētdienas gardēžu brokastis, kad gribas ko neparastu un svaigu! Maigā oliņa tik patīkami konstrastē ar skābeņu skābumu un kreptīgo bekonu!

Sastāvdaļas:

  • 200 g skābeņu
  • 20 g sviests
  • sāls, pipari
  • rīvēts muskatrieksts
  • 4 mazas olas
  • 100 g saldā krējuma
  • 1 citrona miziņa

Pagatavošana:

Būs nepieciešamas četras 200–250 ml veidnītes.

Katliņā vai dziļā pannā izkausē sviestu, uzkarsē, liek iekšā skābenes (lielie kāti jānorauj), daļu var aizvietot ar spinātiem, pievieno arī sāli, piparus un šķipsniņu muskatrieksta. Dažas minūtes pasautē, līdz skābenes ir sašļukušas un mainījušas krāsu. No uguns noņem, padzesē, nospiež lieko šķidrumu un rupji sagriež, sajauc ar krējumu un norīvētu citrona miziņu. Veidnītes iesmērē ar sviestu vai eļļu, liek katrā daļu maisījuma. Vidū izveido padziļinājumu, kurā iesit veselu olu, pārkaisa sāli un piparus. Veidnītes liek cepešpannā, tajā līdz veidnīšu pusei ielej uzkarsētu ūdeni, cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep 15–20 minūtes, līdz olas ir sarecējušas. Pēc vēlēšanās ceptajai olai virsū var uzlikt pannā sačurkstinātu bekona šķēlīti.

Pankūkas ar skābenēm ar diļļu un piparmētru mērci

Pankūkas ar skābenēm ar diļļu un piparmētru mērci

Pievienojot pankūku mīklai sakapātas skābenes, kad nu vairs tiešām nezināt, kur tās likt, padarīsiet ierastās pankūkas mazliet neparastākas. Gatavas papildiniet ar svaigu krējuma mērci un visu citu, ko sirds kāro.

Sastāvdaļas:

  • 250 g kviešu miltu
  • 3 olas
  • 500 ml piena
  • 100–150 g sakapātu skābeņu
  • 60 g kausēta sviesta
  • krietna šķipsna sāls
  • eļļa cepšanai
  • skābais krējums
  • piparmētras
  • dilles
  • sāls

Pagatavošana:

  1. Bļodā sakuļ olas ar sāli, pievieno pienu un labi samaisa. Pamazām piesijā klāt miltus, labi tos iemaisot, lai neveidojas kunkuļi.
  2. Izkausē uz pannas sviestu. Kad tas kūstot sāk mazliet karamelizēties un palikt zeltaini brūns (dedzināts sviests), pievieno to pankūku mīklai.
  3. Ļauj tai atpūsties ledusskapī 20 minūtes. Tikmēr sakapā skābenes. Pirms cepšanas tās pievieno pankūku mīklai un labi iemaisa.
  4. Pannu uzkarsē, iesmērē ar taukvielām, un cep plānās pankūkas kā ierasts.
  5. Kad pankūkas gatavas, sagatavo mērci. Ārkārtīgi vienkārši. Sakapā labu sauju diļļu, mazliet mazāk svaigu piparmētru un pievieno krējumam. Pievieno šķipsniņu sāls un nogaršo.

Skābeņu ievārījums

Skābeņu ievārījums

Lai pagatavotu oriģinālo ievārījumu ar skābu karameļu garšu, jums vajadzēs 100 g cukura un 2 ēd.k. l. ūdens uz katriem 300 g skābenes.

Sašķirojiet augus. Ja kātiņi ir jauni un sulīgi, atstājiet tos. Sagrieziet skābenes patvaļīgos gabalos, sloksnēs. Pārnes uz emaljas baseinu vai pannu. Ielejiet cukuru, ielejiet ūdeni.

Vāra, līdz sabiezē, nepārtraukti maisot. Apstādījumu apjomam vajadzētu samazināties 5 reizes. Gatavošanas procesā varat likt vēl vienu porciju.

Nosakiet ievārījuma gatavību pēc lielu burbuļu parādīšanās uz virsmas, kas pēc atdzesēšanas nosēdīsies.

Izmantojiet sagatavi kā pīrāgu pildījumu vai pasniedziet ar tēju.

Omlete ar skābenēm

Omlete ar skābenēm

Olbaltumvielu-vitamīnu ēdiens ir lieliski piemērots ģimenes brokastīm.

Sastāvdaļas:

  • 0,5 ķekars skābenes
  • 4 olas
  • 50 ml augu eļļas
  • 30 ml piena
  • 30 g cietā siera
  • viens tomāts
  • pipari, sāls, dilles

Pagatavošana:

  1. Nomazgātās, žāvētās skābenes sagriež plānās strēmelītēs.
  2. Sasmalcina zaļumus, tomātus, sarīvē sieru.
  3. Sakuļ olas ar sāli un pipariem. Ielej pienu, vēlreiz sakuļ.
  4. Piena-olu maisījumā ieliek dilles, pusi skābenes, samaisa.
  5. Formu ieziež ar eļļu, liek tomātu gabaliņus, pārlej ar olu masu.
  6. Kad olas sabiezē, pārkaisa ar sieru, pārsmērē pārējās skābenes.
  7. Cep līdz gatavs.

Pasniedziet omleti ar zaļajiem zirnīšiem, kečupu.

Skābenes ziemai

Skābenes ziemai

Skābeņu biezenis

Skābeņu biezenis piešķir ēdieniem gan košāku krāsu, gan patīkami skābenu garšu. It sevišķi labi tas der kā piedeva mērcēm un zupām.

Pārlasītas skābenes bez lieliem kātiem virtuves kombainā sasmalcini, liec emaljētā katlā un karsē līdz 90 grādiem. Tūlīt stingri pildi burkās, ar karoti sablīvē, uzliec vāciņus un sterilizē 40 minūtes (puslitra burkas). Aizvāko un uzglabā aukstā vietā.

Saldētas skābenes

Sagatavotas skābeņu lapas rupji sakapā, pildi nelielos saldēšanai paredzētos trauciņos, pārlej ar aukstu ūdeni, liec saldētavā un sasaldē. Ja skābenes saldē bez ūdens piedevas, tās sasalst un saplok. Ūdenī saldētas skābenes pievieno ēdieniem neatlaidinātas.

Konservē kopā ar garšaugiem

Konservētajām skābenēm vislabākā garša ir tad, ja tām pievienoti garšaugi – dilles, loki, pētersīļi. Piedāvājam pārbaudītu recepti no vecmāmiņas laikiem. Šādi sagatavotas skābenes nebojāsies pat siltā pagrabā.

Sastāvdaļas:

  • (Četras 0,5 l burciņas)
  • 1,5 kg skābeņu lapiņu
  • 200 g lociņu
  • 30 g diļļu
  • 30 g pētersīļu
  • 600 g ūdens
  • 50 g sāls

Pagatavošana:

Skābenes nomazgā, notecina lieko ūdeni un smalki sagriež, pieliek smalki sakapātus zaļumus un aplej ar verdošu ūdeni. Pavāra pāris minūtes un saliek burkās. Sterilizē +85 °C temperatūrā 20 minūtes (puslitra burku). Aizvāko un liek vēsumā. Ziemā zupai sāli nevajag pievienot, jo tā pietiekami daudz ir skābenēs.

Skābenes bez sāls ziemai

Ieziemo skābenes, lai pavasara garšu var noķert arī gada aukstajos mēnešos.

Sastāvdaļas:

  • Skābenes
  • Ūdens
  • Burciņas
  • Katliņš

Pagatavošana:

  1. Nedaudz sagrieztas, tīras skābenes saspiež burciņā.
  2. Burku liek katlā ar ūdeni un karsē. Skābenes sakrītas. Atkal pievieno skābenes un turpinu karsēt, kamēr virsū izveidojas suliņa. Tā, kamēr skābenes vairs nevar iestampāt.
  3. Sāli neliek. Sanāk, tāds kā sterilizēšanas process. Vienā puslitra burciņā tādā veidā var iedabūt ļoti daudz skābeņu. Tad vāku virsū un aukstā vietā.